Kuşlar Dengelerini Nasıl Sağlar?

Kuşlar Dengelerini Nasıl Sağlar?

Şubat 25, 2018 0 Yorum

Kuşlar Dengelerini Nasıl Sağlar?
Kuşlar hem havada hem de karada çok dengeli hareket ederler ve bu dengenin dikkat çekici iki ayrı yönü vardır. Bunlardan biri, uçarken dengelerini hiç yitirmemeleri, gökyüzünde rahatlıkla süzülmeleri; ikincisi ise yere indiklerinde incecik bir çubuk, dal ya da tel üzerinde düşmeden durabilmeleridir.
Kuşlar üzerine yakın zamanlarda yapılan araştırmalar, diğer canlılardan farklı olarak kuşlarda iki ayrı denge organının olduğunu ortaya çıkardı. Bildiğimiz denge organı iç kulağın yanı sıra, kuşların leğen bölgesinde bir denge organının daha bulunduğu açıklandı. Bilim adamları iç kulaktaki denge organının uçuş sırasındaki hareketleri yönlendirdiğini, leğen bölgesindeki ikinci organın ise kuşların dik olarak yürümesini ve durmasını sağladığını söylüyorlar. Leğen bölgesindeki denge sisteminin keşfedilmesiyle Allah'ın bu canlıları iki ayrı denge organıyla kuşatmış olduğu öğrenildi. 
Bütün bunlar ancak üstün yaratış ve sonsuz merhamet sahibi Allah'ın dilemesi ve yarattıklarını koruyup gözetmesiyle mümkün olur.

Devamını Oku
Yarasaların Muhteşem Radarları

Yarasaların Muhteşem Radarları

Şubat 25, 2018 0 Yorum

Yarasaların Muhteşem Radarları
Bu deneylerin ilkinde, yarasa tamamen karanlık bir odaya bırakılmış, aynı odanın bir ucuna ise yarasanın besini olan bir sinek yerleştirilmiştir. Bu andan itibaren odada olup bitenler, karanlıkta da görüş kabiliyeti olan kameralarla takip edilmiştir. Deneyde sinek havalanır havalanmaz yarasanın derhal harekete geçerek sineği avladığı görülmüştür. Bu deneyin sonunda yarasaların karanlıkta bile işleyen çok keskin bir algılama kabiliyeti olduğu sonucuna varılmıştır. Acaba yarasanın bu algılaması, işitme duyusundan mı, yoksa gece görüş sisteminden mi kaynaklanmaktadır?
Bu soruyu cevaplamak için ikinci bir deney daha yapılmıştır. Aynı odanın bir köşesine bir grup tırtıl bırakılarak üzerleri bir gazete sayfası ile örtülmüştür. Deneyde serbest kalan yarasa, hiç zaman kaybetmeden, yerdeki gazete sayfasını kaldırarak tırtılları yemiştir. Bu deney, yarasanın yön bulma yeteneğinin görme duyusuyla ilgili olmadığını göstermektedir.
Bilim adamları yarasalarla ilgili deneylerine devam ettiler. Yeni deney uzun bir koridorda gerçekleştirildi. Bu defa bir uca yarasa, diğer uca ise yem olarak bir grup kelebek yerleştirildi. Ancak bundan önce koridoru diklemesine kesen, birbirine paralel duvarlar yapıldı. Daha sonra da bu duvarların her birinin farklı bir noktasına da, ancak bir yarasanın geçebileceği kadar genişlikte birer delik açıldı. Ama delikler her duvarın farklı bir noktasındaydı.Yani yarasanın bu duvarları aşması için adeta "slalom" yarışı yapan kayakçılar gibi sürekli manevra yapması gerekiyordu.
Bu deneyde yarasanın zifiri karanlık olan koridorda, ilk duvara yaklaştığında doğrudan deliğe doğru hareket ederek buradan kolaylıkla geçtiği gözlemlenmiştir. Bundan sonraki her duvarda aynı şey tekrarlanmıştır. Yarasa duvara çarpmak bir yana, duvar yüzeyindeki deliği aramaya bile gerek duymamıştır. Son duvarı da rahatlıkla geçen yarasa, yakaladığı kelebeklerle karnını doyurmuştur.
Bu durum karşısında hayranlıklarını gizleyemeyen bilim adamları, yarasanın algılamasındaki hassasiyeti anlamak için son bir deney daha yapmaya karar vermişlerdir. Bu kez amaç yarasanın algı sınırlarını daha kesin bir şekilde belirlemekti. Yine uzun bir tünel hazırlanmıştır. Tünel boyunca 0.6 mm kalınlığındaki çelik teller tavandan yere inecek şekilde dağınık bir tarzda gerilmiştir. Bu defa yarasa, deneyi yapanları bir kez daha şaşırtarak, gerili tellerden hiçbirine takılmadan, tek seferde aralarından geçerek yolculuğunu başarıyla tamamlamıştır. Yarasanın bu başarısı, 0.6 mm kalınlığındaki telleri bile uzaktan algılayabildiğini göstermiştir.
Yarasanın bu muhteşem algılama yeteneği, sahip olduğu bir sonar sistemine bağlıdır. Yarasa, etrafındaki cisimleri algılamak için, yüksek titreşimli ses dalgaları yayar. İnsanlar tarafından duyulamayan bu dalgaların yankıları yarasa tarafından algılanır ve böylece hayvan, içinde bulunduğu ortamın bir tür "harita"sını çıkarır. Yarasanın havada uçan küçücük bir sineği algılaması, çıkardığı seslerin sineğe çarpıp geri dönmesiyle oluşan yankıya dayanmaktadır. (Harun Yahya, Doğadaki Tasarım)
Yarasanın sonarla yön bulması, yaydığı seslerin kendisine geri dönme süresini hesaplaması sayesinde mümkün olmaktadır. Yarasa tiz sesli çığlıklar atmakta ve kendisine gelen yankılara göre odanın şeklini tespit etmektedir. Yarasanın çığlığı oda zeminine çarpıp geri dönmekte, yarasa da bu gidip-gelme süresine göre zeminin uzaklığını anlamaktadır. Tırtıl ise, odanın zemini üzerinde 0.5 ya da 1 cm. kadar yükseklik oluşturur. Yani tırtıl yarasaya zeminin genelinden 0.5 ya da 1 cm. kadar daha yakındır. Ayrıca tırtıl çok yavaş olsa da hareket etmekte, bu da kendine çarpıp yansıyan dalgaların frekansını değiştirmektedir. Yarasa, bu ufak farkları bile algılayarak yerde bir tırtıl olduğunu anlayabilmektedir. Yarasa bu işi yaparken hareket halindedir. Yarasanın böylesine bir hesap yapabilmesi mucizevi bir davranıştır.
Fizik kurallarına göre, hareket halindeki bir cisme çarpan sesin frekansı değişir. Bu yüzden, yarasa kendisinden uzaklaşmakta olan bir sineğe doğru ses dalgaları yaydığında, dönen ses dalgaları yarasanın duyamayacağı bir aralığa düşecektir. Bu nedenle yarasanın hareketli cisimleri algılamada büyük zorluklar yaşaması gerekir.
Ancak yarasalarda durum böyle olmaz. Yarasa, bu kuralı önceden bilircesine, hareketli cisimlere doğru yolladığı ses dalgalarını ayarlamaktadır. Örneğin yarasa kendisinden uzaklaşan sineğe en yüksek frekanslı ses dalgasını yollar. Bunun nedeni ses geri döndüğünde duyamayacağı kadar düşük bir frekansa inmemesini sağlamaktır.
Yarasanın beyninde, sonar sistemini denetleyen iki farklı tipte sinir hücresi bulunmaktadır. Bunlardan biri yansıyan ultrasonu algılarken, diğeri bazı kaslara komut vererek yarasanın çığlığını oluşturmaktadır. Bu iki sinir hücresi beyinde eş güdümlü çalışmaktadır. Yarasanın çığlığı bulunduğu ortamın durumuna göre frekans değiştirir. Bu şekilde yarasanın ihtiyacına en uygun şekilde kullanılmış olur.
Yarasadaki sonar sistem son derece kompleks bir yapıdır. Sistemin çalışabilmesi için tüm ayrıntıların kusursuz bir şekilde var olması zorunludur. Bunun için, yarasanın aynı anda hem yüksek frekanslarda ses yayacak yapıya, hem bu sesleri algılayıp analiz edecek organlara, hem de hareket değişikliklerine göre frekans ayarlaması yapan sisteme sahip olması gerekir.
Bilim adamlarının uzun uğraşılar sonucu ortaya çıkarabildikleri yarasanın tüm bu özelliklerini yaratan alemlerin Rabbi olan Allah'tır. Çevremizde gördüğümüz ve özelliklerini öğrendiğimiz bütün varlıklar bize Allah'ın üstün yaratışındaki mükemmelliği göstermektedir. Allah'ın kusursuz yaratışı Kuran'da şu şekilde bildirilmiştir:
"O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, 'şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir." (Haşr Suresi, 24)
Yarasa Sonarı Teknolojinin ilerisinde
Araştırmacılar yarasa sonarının sınırlarını keşfettiler. Yarasanın sahip olduğu sonar sisteminin, insan yapımı sonar teknolojisinden kat kat üstün olduğu ortaya çıktı.
Yarasa, saniyenin 2 milyonda biri gibi çok kısa aralıklarla, 0.3 milimetre çözünürlükte, insan kulağıyla duyulmayan sesler gönderiyor. Sonra bunları özel sistemi ile toplayarak cisimlerin yerini belirliyor ve bulunduğu yerin haritasını çıkarıyor.
Bilim adamları teknolojik sınırları aşmış olan bu özellikleriyle, yarasa sonarının şu anda gemilerde kullanılan sonar teknolojisinden kat kat ileri olduğunu ifade ediyorlar.
Bilindiği gibi sonar sistemi, denizaltıları tespit için vazgeçilmez bir yöntemdir. Bu yüzden ABD Savunma Bakanlığı, yarasa sonarındaki çalışma prensiplerini kendi sonarlarında uygulamak için harekete geçti. Ünlü Amerikan bilim dergisi Science'ın verdiği habere göre, Bakanlık bu proje için özel bir ödenek tahsis etti.
Bilimsel araştırmalar, yarasalardaki yaratılış mucizelerinin yeni örneklerini ortaya çıkarıyor. Araştırmacılar ise, yarasa sonarı ile aynı derecede bir teknolojiye ulaşmalarının imkansız olduğunu itiraf ediyorlar.
Her haliyle çok üstün bir yaratılışın delili olan yarasa sonarı, şu anki teknolojiyle taklit edilmesi imkansız gibi görünen bir sisteme sahip.

Devamını Oku
Kuşların Dünyası

Kuşların Dünyası

Şubat 25, 2018 0 Yorum

Kuşların Dünyası
" O Allah ki, yaratandır, (en güzel bir biçimde) kusursuzca var edendir, ' şekil ve suret' verendir. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanların tümü O'nu tesbih etmektedir. O, Aziz, Hakimdir." (Haşr Suresi, 24)
Yeryüzünde var olan tüm canlılar üremelerinden, korunmalarına, beslenme şekillerinden kendilerine inşa ettikleri yuvalara kadar sayısız üstün özelliklerle donatılmışlardır. Doğadaki canlıların kimi bir mimar gibi kendisine yuva inşa eder, kimi bir fizik mühendisi gibi ısıtma sistemi kurar, kimi ise gerçek bir kamuflaj ustasıdır. Bu canlıların yaşantıları incelendiğinde ise, hem fiziksel özelliklerinin hem de davranışlarının yaşadıkları ortamla tam bir uyum içerisinde olduğu görülür.
Üstelik bu canlıların hiçbiri bir bilince veya akla sahip değildir, hatta bir kısmının bir beyni dahi yoktur. Sergiledikleri üstün akıl, evrendeki herşeyin Yaratıcısı olan Allah'a aittir. Kuşların kendilerine özgü ve örnek alınacak birçok özellikleri vardır. Kuşların dünyasını incelediğimizde Allah'ın onları kendileri için en uygun anatomik yapıda yaratmış olduğunu görürüz. Örneğin kuşların dişleri yoktur. Bu yüzden, tohumların dış kabuğunu ağızlarıyla kırarlar, hatta bu yöntemle iç kabuğu da biraz bölerler. Çiğnemeyi ise vücutlarının başka bir yerinde yaparlar: Midelerinde. Mideleri iki odacığa bölünmüştür. Ön odada besinleri kimyasal olarak sindirmeye yarayan enzimler salgılanır. Arka odada ise sindirim fiziksel olarak gerçekleşir. İşte burası kursaktır. Kursağın duvarları kalın ve kaslıdır. Kaslar ritmik olarak kasılırken duvarlar birbirine çarpar ve ön odadan salgılanan sindirim sıvılarının da yardımıyla besinler öğütülür. Her kuşun böyle bir öğütme sistemi vardır. Fakat tohum yiyiciler özellikle tohumların sert kabuklarını kırabilmek için öylesine güçlü bir sindirme sistemine ihtiyaç duyarlar ki bu sistemin verimini artırmak için kursaklarını çakıl taşlarıyla doldururlar. Bu, Allah'ın her canlıyı kendisi için en uygun özelliklerle yarattığının delillerinden yalnızca biridir.
En Uzun Kanatlı Kuş: Albatros
Albatroslar açık denizlerde yaşarlar. Kanatlarını rüzgara karşı tamamen açarak havada durmak albatrosun uçması için yeterlidir. Bir kere havalandıktan sonra yükselen sıcak hava akımlarını kullanarak hemen hemen hiç kanat çırpmadan yükseklere çıkabilmektedirler. Kuş bu uçuşunu kanatlarını olabildiğince geniş biçimde açarak gerçekleştirir. Bu esnada albatrosun kanatlarının genişliği "3.5 m.'ye" ulaşır ki bu, kuşlar arasında en geniş kanat uzunluğudur. Albatrosların kanat kemiklerinde kanatlarını açık pozisyonda tutmaya yarayan bir çeşit kilit sistemi vardır. Böylece günlerce, haftalarca hatta aylarca minimum seviyede enerji kullanarak hiç durmadan uçabilirler. Albatros yukarıya doğru yükselen dalgaları ve rüzgarı kullanarak, onların yönünde ilerler ve rüzgarın içinden zigzaglar çizerek bir dalganın tepesinden diğerine geçer. Bu şekilde tek bir kanat bile çırpmadan saatlerce su üstünde uçabilir.
Akbabaların Beslenme Yöntemi
Akbabalar hayvanların etinden çok kemiklerini tercih ederler. Bu kemiklerde ilik bulunur ve ilik besin bakımından oldukça zengindir. Akbabaların bu kemiği kırıp içindeki iliği alabilmek için bir kırma aletleri yoktur. Fakat bu problemi başka türlü hallederler. Bir kemiği alır ve çıplak bir kayanın tepesine havalanırlar. Sonra kemiği aşağı bırakırlar. Bu işlemi kemik ikiye ayrılıncaya kadar en az 50 kere tekrarlarlar. Sonra da bu kemik parçasını alıp yutarlar. Akbabaların midesindeki sindirim asitleri öylesine güçlüdür ki kemiğin bir ucu daha akbabanın ağzındayken, midesine giden kısım sindirilmiştir bile.
Kartalların Anatomik Yapısı
Kartalların hem yerden havalanıp uçabilecek kadar hafif olmaları, hem de avlarını yakaladıklarında rahatlıkla taşıyabilecek kadar güçlü olmaları gerekir. Bir kel kartalın 7 binden fazla tüyü vardır, fakat hepsini biraraya koyduğunuzda bütün tüylerin ağırlığı yaklaşık 500 gram tutar. Ayrıca vücutlarının hafif olması için kemiklerinin içi de boştur. Bu kemiklerin birçok yerinde havadan başka bir şey yoktur. Bir kel kartalın tüm iskeletinin ağırlığı 272 gramdan sadece biraz fazladır.
Tüm kartalların gözlerinde "niktitant zar" denilen fazladan bir zar vardır. Bu kapağın işlevi gözleri temizlemek ve korumaktır. Örneğin kartallar yavrularını beslerken göz kapaklarını genel olarak kapalı tutarlar. Bu, yavruların yanlışlıkla ebeveynlerinin gözlerine zarar vermesini engeller.
Su Kuşlarındaki Anne Şefkati
Bir su kuşu türü olan Grebeler yavrularını sırtında taşır. Anne kuş, yavruları üstünden düşmesin diye kanatlarını hafifçe yukarıya doğru kaldırır ve başını yana doğru uzatarak gagasında tuttuğu besin parçalarıyla yavrularını besler. Fakat yavrulara verdiği ilk şey gerçek bir besin değildir. Grebe, yavrularına ilk olarak su üstünden topladığı ya da göğsünden kopardığı tüyleri yedirir. Bunun nedeni, sivri balık kılçıklarının veya böceklerin sert bir parçasının yavruların midesinden geçerken, bağırsakların narin çeperlerine zarar vermesini önlemektir. Bu tüy yeme tecrübesi, kuşun tüm hayatı boyunca devam edecektir. Fakat bu kuşun hayatının ilk dönemi için oldukça önemli bir tedbirdir.
Skimmerların Avlanma Yöntemi
Skimmer kuşlarının (kırlangıç benzeri bir kuş) alışılmadık bir avlanma yöntemi vardır. Skimmer'ın alt çenesi, üst çenesinin iki katı büyüklüğündedir. Suya yakın bir seviyede uçar ve uzun alt çenesini suya daldırarak avlanır. Gaganın ucuna bir cisim değdiğinde hemen üst çenesini de kapatarak avını yakalar. Avlanırken bazen suda yüzen sert cisimleri de alabilir. Ama bu sert cisimler ağzındayken gagasını aniden kapatmasıyla oluşacak şok kuşa hiçbir zarar vermez. Çünkü Skimmer'ın başında ve boynunda şok emici güçlü kaslar vardır. Skimmer ilk taramada nadir olarak başarılı olur. İkinci atak için kuş tekrar havalanır ve biraz önce fark ettiği ava doğru tekrar uçar. Su yüzeyinde hala kabarcıklar vardır ve bu kabarcıklar genellikle suyun üstünü araştırmak isteyen balıkları çeker. İşte bu Skimmer'ın ikinci atağıdır ve bu defa çok daha başarılı olur.
Baykuşların Hassas Kulakları
Baykuşların kulakları sese karşı çok hassastır, duyma eşikleri insanlardan daha geniştir. Sağ tarafta gelen ses büyük ölçüde sadece sağ kulak tarafından duyulur. Ayrıca kulakları kafada simetrik olarak yer almaz. Biri diğerinden daha yüksektedir. Böylece baykuşlar sesleri super-stereo olarak dinler ve ses çıkaran canlıyı görmeseler bile onun nerede olduğunu tamamen doğru olarak tespit edebilirler. Bu, av bulmanın çok zorlaştığı karlı havalarda önemli bir avantajdır.
Pabuç Gagalı Leylekler
Pabuç gagalı leyleklerin tahta ayakkabıya benzeyen gagaları vardır. Farklı bir görünümü olan bu gagaların yapısı yiyecek yakalamak için çok uygundur. Leylekler gagalarını kullanarak buldukları kurbağaları kürekle çıkarır gibi yakalarlar.
Erkek leylek ve eşi biraraya gelince gagalarını tıkırdatıp, kanat çırparak dans eder. Bu dansın en büyük özelliği erkek leyleğin, dişinin dikkatini çekmeye çalışmasıdır.

Devamını Oku
Kuşlardaki Mucizevi Özellikler

Kuşlardaki Mucizevi Özellikler

Şubat 25, 2018 0 Yorum

Kuşlardaki Mucizevi Özellikler
Kuşların akılcı davranışlarını kendi beyinleriyle düşünüp tasarladıklarını ve sahip oldukları fiziksel özellikleri yine kendi kendilerine planlayıp vücutlarında yerleştirdiklerini ileri sürmek son derece mantıksız bir iddiadır. Gerçek ise, Allah'ın kuşları ve tüm canlıları yoktan var ettiği ve herşeyin ancak O'nun emriyle hareket ettiğidir.
Allah yarattığı tüm canlılara birbirinden farklı özellikler vermiştir. Bu özelliklerle canlıların yaşamlarını devam ettirebilmeleri, onların çevreleriyle uyumlu olacak şekilde, bir anda yaratıldıklarını ispatlar. Bu konuda kuşlar güzel bir örnektir. Kuşlar arasında binlerce farklı çeşitte üreme, yuva yapma, avlanma ve beslenme şekilleri vardır.
Burada binlerce kuş türünden sadece birkaç tanesinin bazı ilginç özelliklerini ele aldık. Bunlardan sadece bir tanesini incelemek bile Allah'ın sınırsız gücünü görmek için yeterli olacaktır. Allah bir ayetinde tüm varlıkların sahibinin Kendisi olduğunu şöyle bildirir:
"Göklerde ve yerde bulunanlar O'nundur; hepsi O'na 'gönülden boyun eğmiş' bulunuyorlar." (Rum Suresi, 26)
Deniz kuşları Petreller
Uzun kanatlı bir çeşit deniz kuşu olan fırtına petrelleri her sene Antarktika'nın çorak uzak adalarında yavruladıktan sonra ekvatorun kuzeyine doğru uçarak, Gulf Stream akıntısının başladığı bölgeye ulaşırlar. Nisan ayının ortalarına gelindiğinde Kuzey Atlantik'teki en uzak kıyıya ulaşırlar. Bu sırada sular da ısınmıştır. Böylece petreller bir yandan Antarktika'nın çetin kışından kaçarken bir yandan da hem Kuzey hem Güney yarım kürelerde yılın en sıcak zamanlarından faydalanmış olurlar.
Bu, fırtına petrellerinin, senede iki kez 16.000 km kadar uçmaları demektir. Bunun yanı sıra yolculukları boyunca Fırtına petrelleri okyanus yüzeyini hem dinlenme alanı hem de besin kaynağı olarak kullandıkları için yavrulama zamanı haricinde karaya hemen hemen hiç inmezler. Küçük fakat kuvvetli olan ayaklarını kanat ve kürek gibi kullanarak rüzgara ve suya karşı koyarlar.
Alakarga
Alakarga, yemek için topladığı palamutları birer birer toprağa gömer. Önce bir delik kazar, palamudu içine koyar ve daha sonra diğer hayvanların bunu fark etmemesi için itinayla deliğin üstünü kapatır. Bu yerleri daha sonra tekrar bulabilmek için dikkatlice işaret koyar. Belli ağaçlar, düşmüş kütükler, kaya parçaları gibi nesneleri işaret olarak kullanır. Hatta bazen buralara küçük taş parçaları taşıyarak yanlarına işaret koyar. Birçok kuş, tohumları bu yöntemle saklar. Bazı türlerin günde binden fazla tohum depoladığı kaydedilmiştir. Fındıkkıranlar bir mevsimde toplam 100.000 gibi yüksek miktarda tohum depolarlar. Yapılan deneyler kuşun 9 ay sonra tohumu gömdüğü yeri bulduğunu göstermiştir. İyi hafızasına rağmen bu kuşların gömdüğü meşe palamutlarını unuttukları yerler de vardır. Böyle olması da aslında iyi sonuç doğurur. Zira unutulan tohumlar, meşe filizlerinin tekrar yeşillenerek topraktan çıkmasını sağlar.
Deve kuşları
Deve kuşlarının ilginç bir kuluçka sistemleri vardır. Sürü halinde yaşayan deve kuşlarından yarım düzine kadarı, yumurtalarını ortak bir yuvaya bırakır. Hiçbir özelliği olmayan sadece sığ bir çukur olan bu yuvada her biri 1.5 kg gelen 40 kadar yumurta bulunur. Yumurtaların tümünü koruma görevi tek bir dişi deve kuşuna aittir. Kuluçkaya yatan dişiye bir erkek kuş yardım eder. Ancak dişi kuş sadece 20 kadar yumurtanın üzerinde yatabilir. Bu nedenle fazla yumurtaları yuvanın dışına iter. Yapılan incelemeler sonucunda deve kuşlarının bu itme işlemini rastgele yapmadıkları bulunmuştur.
Deve kuşu kendi yumurtalarını kuluçkaya yatacağı yumurtaların arasına alırken, başka dişilere ait olan yumurtaları ise dışarıya atmaktadır. Bu ayrımı deve kuşunun nasıl yaptığını bulabilmek için bilim adamları yumurtalara numaralar vermişlerdir. Yumurtaların yerini değiştirerek, eski ve yeni yumurtalar karıştırılarak yapılan tüm deneylerde sonucun değişmediği görülmüştür. Bilim adamlarının vardıkları sonuç deve kuşlarının yumurtalarını, yüzeylerindeki deliklerin dağılımı sayesinde tanıdıkları olmuştur.
Bütün yumurtaların kabuklarında, civcivin nefes almasına imkan veren minik "hava delikleri" vardır. Bu deliklerin kabuk üzerindeki yerleri her yumurtada biraz farklıdır. İşte bu delikler sayesinde deve kuşlarının yumurtalar arasında ayrım yapabildiği düşünülmektedir.
Arı yiyen kuşlar
Yaklaşık 40 gram ağırlığında olan kuşlar için büyük tropik bir arının iğnesi ölümcül olabilir. Oysa bazı kuşlar arı yiyerek beslenirler. Arı yiyen kuşlar arının zehirli etkisinin üstesinden iki yolla gelirler. Öncelikle arının kuvvetli iğnesine karşı belli bir yere kadar bağışıklıkları vardır. İkinci olarak da kuşlar tehlikeli türlerle tehlikesiz olanlar arasındaki farkı ayırt edebilir ve aslında arıların sokan türleriyle çok nadiren uğraşırlar.
Bir arıyı yakalayan kuş, öncelikle böceği gagasının ucunda silkeler, sıkıca tutacak şekilde kendini ayarlar ve sonra da dala doğru böceği sertçe çarptırarak bayıltır. Daha sonra arının vücudunun arka kısmını pürüzlü ağaç kabuğuna sürter; bu işlem keskin iğneyi ve ona bağlı zehirli keseleri koparıp atar. Bütün bu işlemlerden sonra kuş, arının zehrinin yok olduğuna kanaati gelince arıyı olduğu gibi yutar. Bir kuşun arının zehrini nasıl etkisiz hale getireceğini kendi kendine bulmuş olması mümkün müdür? Peki ya bu zehre karşı bağışıklık kazanmasını sağlayacak maddeyi vücudunda kendi kendine oluşturması mümkün müdür? (Harun Yahya, Allah'ın Güzelliklerinden Bir Demet-4)
Elbette ki bunları bir kuşun kendiliğinden bilmesine imkan yoktur. Kuşun arıyı avlamasındaki planın üstün bir aklın ürünü olduğu kesin bir gerçektir. Kuşa bütün bunları Rahman ve Rahim olan Allah ilham etmektedir.
Bu örneklerde üzerinde düşünülmesi gereken bir nokta vardır. Kuşların bu akılcı davranışlarını kendi beyinleriyle düşünüp tasarladıklarını ve sahip oldukları fiziksel özellikleri yine kendi kendilerine planlayıp vücutlarına yerleştirdiklerini ileri sürmek son derece mantıksız bir iddia olacaktır.
Allah kuşları ve tüm canlıları yoktan var etmiştir ve herşey ancak O'nun emriyle hareket etmektedir. Allah bir ayetinde şöyle buyurur:
"Allah, yedi göğü ve yerden de onların benzerini yarattı. Emir, bunların arasında durmadan iner; sizin gerçekten Allah'ın herşeye güç yetirdiğini ve gerçekten Allah'ın ilmiyle herşeyi sarıp-kuşattığını bilip-öğrenmeniz için." (Talak Suresi, 12)

Devamını Oku
KUŞ TÜYLERİ

KUŞ TÜYLERİ

Şubat 25, 2018 0 Yorum

KUŞ TÜYLERİ
Son derece karmaşık bir tasarıma ve aerodinamik özelliklere sahip olan tüyler, sadece kuşlara özgüdür. Yalnızca bir tek kuş tüyü dahi Allah'ın varlığını ve yaratılış gerçeğini ispatlamak için yeterlidir.
Sürüngenlerin vücutları pullarla, kuşların vücutları ise tüylerle kaplıdır. Evrimci bilim adamları sürüngenleri kuşların atası saydıkları için, ister istemez kuş tüylerinin de sürüngen pullarından evrimleştiğini öne sürmek zorunda kalırlar. Oysa pullar ile tüyler arasında hiçbir benzerlik yoktur.
Sürüngenlerin Pulları ve Kuşların Tüyleri
Evrimciler, mikroskop altında incelendiğinde tüyle pul arasında hiçbir fark olmadığını; sadece tüyün, pulun gelişmiş şekli olduğunun görüleceğini iddia ederler. Pul ve tüyün yapıları, evrimcilerin iddialarının aksine birbirlerinden tamamen farklıdır. Mesela, embriyo içerisindeki gelişmelerine bakıldığında, pul ve tüyün büyüme mekanizmalarının tamamen farklı olduğu anlaşılır. Kimyasal yapıları karşılaştırıldığında ise, tüylerin "keratin" denen kimyasal bir maddeden oluştukları görülür. Tüyler asıl olarak "folikül" denilen yapılardan gelişirler. Deriden dışarıya uzayan saçlar gibi, tüyler de bulundukları deriden dışarıya doğru uzarlar. Bunlar sadece iki örnektir. Bu örneklerle tüylerin ve pulların birbirleriyle hiçbir benzerliği olmayan, farklı iki yapı olduğu çok net görülmektedir. Dolayısıyla birbirlerinden evrimleşmelerinin mümkün olmadığı da açıktır.
Tüylerdeki Tasarım
Connecticut Üniversitesi'nde fizyoloji ve nörobiyoloji profesörü olan A. H. Brush, bir evrimci olmasına rağmen, "Tüyler ve pullar... genetik yapılarından gelişimlerine, morfolojilerinden doku organizasyonlarına kadar herşeyde birbirlerinden farklıdırlar" diyerek bu gerçeği kabul eder.
Dahası, Prof. Brush'a göre "kuş tüylerinin protein yapısı da diğer omurgalıların hiçbirinde görülmeyen, tümüyle özgün" bir yapıdır. Bunun yanı sıra, kuş tüylerinin sürüngen pullarından evrimleştiklerini gösterebilecek hiçbir fosil delili de yoktur. Aksine, Prof. Brush'ın ifadesiyle, "tüyler fosil kayıtlarında sadece kuşlara has bir özellik olarak bir anda belirirler". Sürüngenlerde kuş tüylerine köken oluşturabilecek "hiçbir epidermal (üst deriye ait) yapı ise belirlenememiştir".
Bu açık gerçeğe rağmen, evrimciler, sahte delillerle bu iddialarını desteklemeye çalışırlar. 1996 yılında büyük bir medya propagandası ile gündeme getirilen "Çin'de bulunan tüylü dinozor fosilleri" hikayesi bunlardan bir tanesidir. Bu hikaye tümüyle gerçek dışıdır. Nitekim sözü edilen Sinosauropteryx fosilinin gerçekte kuş tüyüne benzer hiçbir yapıya sahip olmadığı, 1997 yılında yapılan incelemelerle anlaşılmıştır.
Öte yandan, kuş tüylerinde hiçbir evrimsel süreçle açıklanamayacak kadar kompleks bir tasarım vardır. Ünlü kuşbilimci Alan Feduccia, "tüylerin her özelliği aerodinamik fonksiyona sahiptir. Hafiftirler, kaldırma kuvvetleri vardır ve kolaylıkla eski biçimlerine dönebilirler" der. Feduccia, evrim teorisinin çaresizliğini ise şöyle kabul eder:
"Uçmak için böylesine tasarlanmış bir organın, nasıl olup da ilk başta başka bir amaca yönelik olarak ortaya çıktığını anlayamıyorum."
Tüylerdeki bu tasarım, Charles Darwin'i de çok düşündürmüş, hatta tavus kuşu tüylerindeki mükemmel estetik, kendi ifadesiyle Darwin'i "hasta etmiş"ti. Darwin, arkadaşı Asa Gray'e yazdığı 3 Nisan 1860 tarihli mektupta "gözü düşünmek çoğu zaman beni teorimden soğuttu. Ama kendimi zamanla bu probleme alıştırdım" dedikten sonra şöyle devam ediyordu:
"Şimdilerde ise doğadaki bazı belirgin yapılar beni çok fazla rahatsız ediyor. Örneğin bir tavus kuşunun tüylerini görmek, beni neredeyse hasta ediyor."
Kuş tüylerinin yapıları dikkatle incelendiğinde, Darwin'in neden hasta olduğunu anlamak hiç de zor değildir. Buraya kadar anlatılanlarda da görüldüğü gibi yalnızca bir tek kuş tüyü dahi Allah'ın varlığını ve yaratılış gerçeğini ispatlamaya yetmektedir.
Mükemmel tasarımlarının yanı sıra yeryüzündeki birbirinden renkli ve farklı desenlere sahip kuş tüyleri, canlıların tesadüfen oluştuklarını iddia eden evrim teorisine çok büyük bir darbe vurmaktadır. 


ATIF
Alıntı (Harun Yahya)

Devamını Oku
Serçe Kuşu ve Özellikleri

Serçe Kuşu ve Özellikleri

Ekim 10, 2017 0 Yorum



Özellikleri: 
Serçeler, insanlara yakınlıklarıyla tanılırlar. Serçeleri neredeyse her yerde görebiliriz, parklarda, bahçelerde, kentte, ormanlarda. Serçeler küçük ve narin canlılardır. Genellikle kahverengi ve boz renklidirler. Erkek serçelerin gaga altlarında siyah bir leke bulunur. Dişiler ise daha sönük ve boz renklidir. İnsanların olduğu her yerde yaşayan bu kuşlar küçük böceklerle ve meyveler ile beslenirler.

Üreme: 
Çatılara, ağaçlara ve oyuk buldukları her yere yuva yaparlar. Dişi yuvaya 4-5 adet kahverengi benekli beyaz yumurta bırakır. 12 gün kuluçka süresi olan bu kuşlarda kuluçkaya dişi kuş yatar. Yavrular yuvadan çıktıktan 2 hafta sonra uçarak yuvayı terk eder. 

Devamını Oku
Ayak ve kafa yapılarına göre kuş analizleri

Ayak ve kafa yapılarına göre kuş analizleri

Haziran 12, 2017 0 Yorum

Ayak ve kafa yapılarına göre kuş analizleri

Ayak ve kafa yapılarına göre kuş analizleri

Devamını Oku
Teklike Altındaki Türler

Teklike Altındaki Türler

Haziran 12, 2017 0 Yorum




Devamını Oku
TÜRKİYE KUŞLARI TÜR LİSTESİ

TÜRKİYE KUŞLARI TÜR LİSTESİ

Haziran 11, 2017 0 Yorum






TAKIM : GAVIIFORMES (DALGIÇ KUŞLARI)

1. Familya : GAVIIDAE (DALGIÇKUŞUGİLLER)

Gavia stellata (Pontoppidan, 1763) (Kızılgerdan Dalgıç)
Gavia arctica (Linnaeus, 1758) (Karagerdanlı Dalgıç)
Gavia immer (Brünnich, 1764) (Buz Dalgıcı)

TAKIM : PODICIPEDIFORMES (YUMURTAPİÇLERİ)

2. Familya : PODICIPEDIDAE (YUMURTAPİÇİGİLLER)

Tachybaptus ruficollis (Pallas, 1764) (Küçük batağan, Yumurtapiçi)
Podiceps cristatus (Linnaeus, 1758) (Bahri)
Podiceps grisegana (Boddaert, 1783) (Kızılboyunlu Batağan)
Podiceps auritus (Linnaeus, 1758) (Kulaklı Batağan)
Podiceps nigricollis (Brehm, 1831) (Karaboyunlu Batağan)

TAKIM : PROCELLARIIFORMES (FIRTINA KUŞLARI)

3. Familya : PROCELLARIIDAE (YELKOVANKUŞUGİLLER)

Colanectris diomedea (Scopoli,1769) (Boz Yelkovan)
Puffinus yelkouan (Acerbi,1827) (Yelkovan)

4. Familya : HYDROBATIDAE (FIRTINAKUŞUGİLLER)


Hydrobates pelagicus (Linnaeus, 1758) (Fırtına Kuşu)

TAKIM : PELECANIFORMES (KÜREKAYAKLI KUŞLAR)

5. Familya : SULIDAE (SÜMSÜKKUŞLARI)

Sula bassa (Linnaeus, 1758) (Sümsük Kuşu)

6. Familya : PHALACROCORACIDAE (KARABATAKGİLLER)

Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) (Karabatak)
Phalacrocorax aristotelis (Linnaeus, 1758) (Tepeli Karabatak)
Phalacrocorax pygmeus (Pallas, 1773) (Küçük Karabatak)

7. Familya : ANHINGIDAE

Anhinga melanogaster (Pennant, 1769) (Yılanboyun)

8. Familya : PELECANIDAE (PELİKANGİLLER)

Pelecanus onocrotalus (Linnaeus, 1758) (Akpelikan)
Pelecanus crispus (Brunch, 1832) (Tepeli Pelikan)

TAKIM : CICONIIFORMES (LEYLEKSİLER)

9. Familya : ARDEIDAE (BALIKÇILLAR)

Botaurus stellaris (Linnaeus, 1758) (Balaban)
Ixobrychus minutus (Linnaeus, 1758) (Küçük Balaban)
Nycticorax nycticorax (Linnaeus, 1758) (Gece Balıkçılı)
Ardeola ralloides (Scolopoli, 1769) (Alaca Balıkçıl)
Bubulcus ibis (Linnaeus, 1758) (Sığır Balıkçılıl)
Egretta garzetta (Linnaeus, 1758) (Küçük Ak Balıkçıl)
Egretta alba (Linnaeus, 1758) (Büyük Ak Balıkçıl)
Ardea cirenea (Linnaeus, 1758) (Gri Balıkçıl)
Ardea purpurea (Linnaeus, 1758) (Erguvani Balıkçıl)

10. Familya : CICONIIDAE (LEYLEKGİLLER)

Mycteria ibis (Linnaeus, 1758) (Sarıgagalı Leylek)
Ciconia nigra (Linnaeus, 1758) (Kara Leylek)
Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758) (Leylek)

11. Familya : THERESKIONITHIDAE (KELAYNAKGİLLER)

Plegadis falcinellus (Linnaeus, 1758) (Çeltikçi)
Geronticus eremitta (Linnaeus, 1758) (Kelaynak)
Platalea leucorodia (Linnaeus, 1758) (Kaşıkçı)

TAKIM : PHOENICOPTERIFORMES (FLAMİNGOLAR)

12. Familya : PHOENICOPTERIDAE (FLAMİNGOLAR)

Phoenicopterus ruber (Linnaeus, 1758) (Flamingo)

TAKIM : ANSERIFORMES (KAZSILAR)

13. Familya : ANATIDAE (ÖRDEKGİLLER)

Cygnus olor (Gmelin, 1789) (Kuğu)
Cygnus columbianus (Küçük Kuğu)
Cygnus cygnus (Linnaeus, 1758) (Ötücü Kuğu)
Anser fabalis (Latham, 1787) (Tarla Kazı)
Anser albifrons (Scopoli, 1769) (Sakarca)
Anser erythropus (Linnaeus, 1758) (Küçük Sakarca)
Anser anser (Linnaeus, 1758) (Boz Kaz)
Branta leucopsis (Bchstein, 1803) (Akyanaklı Kaz)
Branta bernicla (Yosun Kazı)
Branta ruficollis (Pallas, 1769) (Sibirya Kazı)
Tadorna ferruginea (Pallas, 1764) (Angıt)
Tadorna tadorna (Linnaeus, 1758) (Suna)
Anas penelope (Linnaeus, 1758) (Fiyu)
Anas strepera (Linnaeus, 1758) (Boz Ördek)
Anas crecca (Linnaeus, 1758) (Çamurcun)
Anas plathyrnchos (Linnaeus, 1758) (Yeşilbaş)
Anas acuta (Linnaeus, 1758) (Kılkuyruk)
Anas falcata (Büyük Çamurcun)
Anas querquedula (Linnaeus, 1758) (Çıkrıkçın)
Anas clypeata (Linnaeus, 1758) (Kaşıkgaga)
Marmoronette (Anas) angustirostris (Yaz Ördeği)
Netta rufina (Pallas, 1773) (Macar Ördeği)
Aythya ferina (Linnaeus, 1758) (Elmabaş Patka)
Aythya nyroca (Guldenstadt, 1760) (Pasbaş Patka)
Aythya fuligula (Linnaeus, 1758) (Tepeli Patka)
Aythya marila (Linnaeus, 1761) (Karabaş Patka)
Somateria mollissima (Pufla Kazı)
Clangula hyemalis (Telkuyruk)
Melanitta nigra (Kara Ördek)
Melanitta fusca (Linnaeus, 1758) (Kadife Ördek)
Bucephula clangula (Linnaeus, 1758) (Altıngöz)
Mergus albellus (Linnaeus, 1758) (Sütlabi)
Mergus serrator (Linnaeus, 1758) (Tarakdiş)
Mergus merganser (Linnaeus, 1758) (Büyük Tarakdiş)
Oxyura leucocephala (Scopoli, 1769) (Dikkuyruk)

TAKIM : FALCONIFORMES (YIRTICIKUŞLAR)

14. Familya : ACCIPITRIDAE (YIRTICIKUŞLAR)

Pernis apivorus (Linnaeus, 1758) (Arı Şahini)
Pernis ptilorhyncus
Elanus caeruleus (Desfontaines, 1789) (Ak Çaylak)
Milvus migrans (Boddaert, 1783) (Kara Çaylak)
Milvus milvus (Linnaeus, 1758) (Kızıl Çaylak)
Heliaeetus albicilla (Linnaeus, 1758) (Akkuyruklu Kartal )
Gypaetus barbatus (Linnaeus, 1758) (Sakallı Akbaba)
Neophron percnopterus (Linnaeus, 1758) (Küçük Akbaba)
Gyps fulvus (Hablizl, 1783) (Kızıl Akbaba)
Aegypius monachus (Linnaeus, 1758) (Kara Akbaba)
Circaetus gallicus (Gmelin, 1788) (Yılan Kartalı)
Circus aeruginosus (Linnaeus, 1758) (Saz Delicesi)
Circus cyaneus (Linnaeus, 1758) (Gökçe Delice)
Circus macrourus (Gmelin, 1771) (Akçe Delice)
Circus pygargus (Linnaeus, 1758) (Çayır Delicesi)
Accipiter gentilis (Linnaeus, 1758) (Çayır Kuşu)
Accipiter nisus (Linnaeus, 1758) (Atmaca)
Accipiter birevipes (Severtzov, 1850) (Yoz Atmaca)
Buteo buteo (Linnaeus, 1758) (Şahin)
Buteo rufinus (Cretzschmar, 1827) (Kızıl Şahin)
Buteo lagopus (Pontopiddan, 1763) (Paçalı Şahin)
Aquila pomarina (Brehm, 1831) (Küçük Orman Kartalı)
Aquila clagna (Pallas, 1811) (Büyük Orman Kartalı)
Aquila nipalensis (Hodgson, 1833) (Bozkır Kartalı)
Aquila heliaca (Savigny, 1809) (Şah Kartal)
Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758) (Kaya Kartalı)
Hieraaetus pennatus (Gmelin, 1788) (Küçük Kartal)
Hieraaetus fasciatus (Vieillot, 1822) (Tavşancıl)
Pandion heliaetus (Linnaeus, 1758) (Balık Kartalı)

15. Familya : FALCONIDAE (DOĞANGİLLER)

Falco naumanni (Fleischer, 1818) (Küçük Kerkenez)
Falco tinnuculus (Linnaeus, 1758) (Kerkenez)
Falco vespertinus (Linnaeus, 1758) (Ala Doğan)
Falco columbarius (Linnaeus, 1758) (Boz Doğan)
Falco subbuteo (Linnaeus, 1758) (Delice Doğan)
Falco eleonorae (Gene, 1839) (Ada Doğanı)
Falco concolor (Temmnick, 1825) (Gri Doğan)
Falco biarmicus (Temmnick, 1825) (Bıyıklı Doğan)
Falco cherrug (Gray, 1834) (Ulu Doğan)
Falco peregrinus (Tunstall, 1771) (Gök Doğan)

TAKIM : GALLIFORMES (TAVUKLAR)

16. Familya : TETRAONIDAE (ÜRKEKLİKLER)

Tettraogallus caspius (Gmelin, 1784) (Ürkeklik)
Tettraogallus caucasicus (Kafkas kekliği)

17. Familya : PHASIANIDAE (TAVUKSULAR)

Tetrao tetrix (Linnaeus, 1758) (Orman Horozu)
Tetrao mlokosiewiczi (Dağ Horozu)
Tetraogallus caspius (Ürkeklik)
Alectoris chukar (Gray, 1830) (Keklik)
Alectoris graeca (Kayakekliği, Taşkekliği)
Ammoperdix griseogularis (Brandt, 1843) (Kum Kekliği)
Francolinus francolinus (Linnaeus, 1758) (Turaç)
Perdix perdix (Linnaeus, 1758) (Çil Keklik)
Coturnix coturnix (Linnaeus, 1758) (Bıldırcın)
Phasianus colchinus (Linnaeus, 1758) (Sülün)

TAKIM : GRUIFORMES (TURNAMSILAR)

18. Familya : RALLIDAE (YELVEGİLLER)

Rallus aquaticus (Linnaeus, 1758) (Su Kılavuzu)
Porzana porzana (Linnaeus, 1758) (Benekli Sutavuğu)
Porzana parva (Scopoli, 1769) (Bataklık Sutavuğu)
Porzana pusilla (Pallas, 1776) (Küçük Sutavuğu)
Crex crex (Linnaeus, 1758) (Bıldırcın Kılavuzu)
Gallinula chloropus (Linnaeus, 1758) (Saztavuğu)
Porphyrio porphyrio (Linnaeus, 1758) (Sazhorozu)
Fulica atra (Linnaeus, 1758) (Sakarmeke)

19. Familya : GRUIDAE (TURNAGİLLER)

Grus grus (Linnaeus, 1758) (Turna)
Grus leucogeranus (Pallas, 1773) (Ak Turna, Rahibe Turnası)
Anthropoides virgo (Linnaeus, 1758) (Telli Turna)

20. Familya : OTIDAE (TOYKUŞUGİLLER)

Tetrax tetrax (Linnaeus, 1758) (Küçük Toy, Mezgeldek)
Chlamydotis undutula (Jacquin, 1784) (Yakalı Toy)
Otis tarda (Linnaeus, 1758) (Toy, Büyük Toy)

TAKIM : CHARADIIFORMES (YAĞMURKUŞUGİLLER)

21. Familya : HAEMATOPODIDAE (DENİZ SAKSAĞANLARI)

Haematopus ostralegus (Linnaeus, 1758) (Poyrazkuşu)

22. Familya : RECURVIROSTRIDAE (AVOZETKUŞUGİLLER)

Himantopus himantopus (Linnaeus, 1758) (Uzunbacak)
Recurvirostra avosetta (Linnaeus, 1758) (Kılıçgaga)

23. Familya : BURHINIDAE (KOCAGÖZGİLLER)

Burhinus oedicnemus (Linnaeus, 1758) (Kocagöz, Çayırbalabanı)

24. Familya : GLARAELIDAE (BATAKLIK KIRLANGICIGİLLER)

Cursorius cursor (Latham, 1787) (Çöl Koşarı, Koşar Sukuşu)
Glareoala pratincola (Linnaeus, 1758)
Glareola nordmanni (Fıscher, 1843)

25. Familya : CHARADRIIDAE (YAĞMURKUŞUGİLLER)

Charadrius dubius (Scopoli, 1786) (Kolyeli Küçük Yağmurkuşu, Halkalı Küçük Cılıbıt)
Charadrius hiaticula (Linnaeus, 1758) (Kolyeli Büyük Yağmurkuşu, Halkalı Cılıbıt)
Charadrius alexandrinus (Linnaeus, 1758) (Akça Cılıbıt)
Charadrius mongolus (Pallas, 1776) (Moğol Cılıbıtı)
Charadrius leschenaultii (Büyük Cılıbıt, Çöl Yağmurkuşu)
Charadrius asiaticus (Pallas, 1773) (Doğu Cılıbıtı, Asya Yağmurkuşu)
Eudromias morinellus (Linnaeus, 1758) (Dağ Cılıbıtı, Dağ Yağmurkuşu)
Pluvialis fulvus (Gmelin, 1789) (Küçük Altın Yağmurcun)
Pluvialis dominica (Statius Müller, 1776) (Amerika Altın Yağmurcunu)
Pluvialis apricaria (Linnaeus, 1758) (Altın Yağmurcun)
Pluvialis squatarola (Linnaeus, 1758) (Gümüş Yağmurcun)
Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758) (Mahmuzlu Kızkuşu)
Vanellus indicus (Büyükkızkuşu)
Vanellus leucurus (Akkuyruklu Kızkuşu)
Vanellus gregarius (Sürmeli Kızkuşu)
Vanellus vanellus (Linnaeus, 1758) (Kızkuşu)
Arenaria interpres (Linnaeus, 1758) (Taşçeviren)

26. Familya : SCOLOPACIDAE (ÇULLUKGİLLER)

Calidris canutus (Linnaeus, 1758) (Büyük, Kumkuşu, Kırmızı Göğüslü Kumkuşu)
Calidris alba (Pallas, 1764) (Ak Kumkuşu)
Calidris minuta (Leisler, 1812) (Küçük Kumkuşu)
Calidris temminckii (Leisler, 1812) (Sarıbacaklı Kumkuşu)
Calidris ferrugina (Pontoppidan, 1763) (Kızıl Kumkuşu)
Calidris alpina (Linnaeus, 1758) (Karakarınlı Kumkuşu)
Limicola falcinellus (Pontoppidan, 1763) (Sürmeli Kumkuşu)
Philomachus pugnax (Linnaeus, 1758) (Dövüşkenkuş)
Lymnocryptes minimus (Brunnich, 1764) (Küçük Su Çulluğu)
Gallinago gallinago (Linnaeus, 1758) (Su Çulluğu)
Gallinago media (Latham, 1787) (Büyük Su Çulluğu)
Limosa lapponica (Linnaeus, 1758) (Kıyı Çamur Çulluğu)
Scolopax rusticola (Linnaeus, 1758) (Çulluk)
Limosa limosa (Linnaeus, 1758) (Çamurçulluğu)
Numenius phaeopus (Linnaeus, 1758) (Sürmeli Kervan Çulluğu)
Nemenius teniurostris (Vielliot, 1817) (Küçük Kervan Çulluğu)
Numenius arquata (Linnaeus, 1758) (Kervan Çulluğu)
Tringa erythropus (Pallas, 1764) (Kara Kızılbacak)
Tringa totanus (Linnaeus, 1758) (Kızılbacak)
Tringa stagnatilis (Bechstein, 1803) (Bataklık Düdükçünü)
Tringa nabularia (Gunnerus, 1767) (Yeşilbacak)
Tringa ochropus (Linnaeus, 1758) (Yeşil Düdükçün)
Tringa glareola (Linnaeus, 1758) (Orman Düdükçünü)
Xenus cinereus (Sarıbacak)
Actitis hypoleucos (Dere Düdükçünü)
Actitis macularia (Benekli Düdükçün)
Arenaria interpres (Linnaeus, 1758) (Taşçeviren)

27. Familya : PHALAROPIDAE (KUMKUŞUGİLLER)

Phalaropus tricolor (Vielliot, 1819) (Büyük Deniz Düdükçünü)
Phalaropus lobatus (Linnaeus, 1758) (Deniz Düdükçünü)
Phalaropus flucarius (Linnaeus, 1758) (Kızıl Deniz Düdükçünü)

28. Familya : STERCORARIIDAE (YIRTICIMARTIGİLLER)

Stercorarius pomarius (Temminck, 1815) (Kütkuyruklu Korsan Martı)
Stercorarius parasiticus (Linnaeus, 1758) (Korsan Martı)
Stercorarius longicaudus (Uzunkuyruklu Korsan Martı)
Catharacta skua (Brunnich, 1764) Büyük Korsan Martı)

29. Familya : LARIDAE (MARTIGİLLER)

Larus leucopthalmus (Kızıldeniz Martısı)
Larus ichthyaetus (Pallas, 1773) (Büyük Karabaş Martı)
Larus melanocephala (Temminck, 1820) (Akdeniz Martısı)
Larus minutu (Pallas, 1776) (Küçük Martı)
Larus ridibundus (Linnaeus, 1758) (Karabaş Martı)
Larus genei (Breme, 1839) (İncegagalı Martı)
Larus audouinii (Ada Martısı)
Larus canus (Linnaeus, 1758) (Küçük Gümüş Martı)
Larus fuscus (Linnaeus, 1758) (Karasırtlı Martı)
Larus argentatus (Pontoppidan, 1763) (Kuzey Gümüş Martı)
Larus cachinnans (Gümüş Martı)
Larus armenicus (Doğu Martısı)
Larus hyperboreus (Kutup Martısı)
Larus marinus (Linnaeus, 1758) (Büyük Karasırtlı Martı)
Rissa tridactyla (Linnaeus, 1758) (Karayaklı Martı)

30. Familya: STERNIDAE (DENİZKIRLANGICIGİLLER)

Gelochelidon nilotica (Gmelin, 1789) (Gülen Sumru)
Sterna caspia (Büyük Sumru)
Sterna bengalensis (Tepeli Sumru)
Sterna sandvicensis (Latham, 1787) (Karagagalı Sumru)
Sterna hirundo (Linnaeus, 1758) (Sumru)
Sterna paradisea (Pontopidan, 1763) (Kuzey Sumrusu)
Sterna albifrons (Pallas, 1764) (Küçük Sumru)
Chlidonias hybridus (Pallas, 1811) (Bıyıklı Sumru)
Chlidonias niger (Linnaeus, 1758) (Kara Sumru)
Chlidonias leucopterus (Temminck, 1815) (Akkanatlı Sumru)

TAKIM : COLUMBIFORMES (GÜVERCİNLER)

31. Familya : PTEROCLIDAE (STEPTAVUKLARI)

Pterocles senegallus (Benekli Bağırtlak)
Pterocles orientalis (Linnaeus, 1758) (Bağırtlak)
Pterocles alchata (Linnaeus, 1758) (Kılkuyruk Bağırtlak)
Pterocles exustus (Kahverengi Karınlı Step Tavuğu)
Syrrhaptes paradoxus (Pallas, 1773) (Falçatalı Bağırtlak)

32. Familya : COLUMBIDAE (GÜVERCİNGİLLER)

Columba livia (Gmelin, 1789) (Kaya Güvercini)
Columba oenas (Linnaeus, 1758) (Gökçe Güvercin)
Columba palumbus (Linnaeus, 1758) (Tahtalı Güvercin)
Streptopelia decaocta (Frivaldzsky, 1838) (Kumru)
Streptopelia turtur (Linnaeus, 1758) (Üveyik)
Streptopelia senegalensis (Linnaeus, 1758) (Küçük Kumru)

TAKIM : PSITTACIFORMES (PAPAĞANLAR)

33. Familya : PSITTACIDAE (PAPAĞANGİLLER)

Psittacula krameri (Yeşil Papağan)

TAKIM : CUCULİFORMES (GUGUK KUŞLARI)

34. Familya : CUCULİDAE (GUGUK KUŞUGİLLER)


Clamator glandarius (Linnaeus, 1758) (Tepeli Guguk)
Cuculus canorus (Linnaeus, 1758) (Guguk)

TAKIM : STRIGIFORMES (GECE YIRTICILARI)

35. Familya : TYTONIDAE (PEÇELİ BAYKUŞGİLLER)

Tyto alba (Scopoli, 1769) (Peçeli Baykuş)

36. Familya : STRIGIDAE (BAYKUŞGİLLER)

Otus brucei (Hume, 1873) (Çizgili İshakkuşu)
Otus scops (Linnaeus, 1758) (İshakkuşu)
Bubo bubo (Linnaeus, 1758) (Puhu)
Ketupa zeylonensis (Gmelin, 1788) (Balık Baykuşu)
Athene noctua (Scopoli, 1769) (Kukumav)
Strix aluco (Linnaeus, 1758) (Alaca Baykuş)
Asio otus (Linnaeus, 1758) (Kulaklı Orman Baykuşu)
Asio flammeus (Pontoppidan, 1763) (Kır Baykuşu)
Aegolius fuenerus (Paçalı Baykuş)

TAKIM : CAPRIMULGIFORMES (ÇOBANALDATANLAR)

37. Familya : CAPRIMULGIDAE (ÇOBANALDATANGİLLER)

Caprimulgus europaeus (Linnaeus, 1758) (Çobanaldatan)

TAKIM : APODIFORMES (SAĞANLAR, EBABİLLER)

38. Familya : APODIDAE (SAĞANGİLLER, EBABİLGİLLER)

Apus apus (Linnaeus, 1758) (Karasağan)
Apus pallidus (Shelley, 1870) (Bozsağan)
Apus melba (Linnaeus, 1758) (Akkarınlı Sağan)
Apus affinis (Linnaeus, 1758) (Küçük Sağan)

TAKIM : CORACIIFORMES (KUZGUN KUŞLARI)


39. Familya : ALCEDINIDAE (YALIÇAPKINIGİLLER)

Halcyon smyrnensis (Linnaeus, 1758) (İzmir Yalıçapkını)
Alcedo atthis (Linnaeus, 1758) (Yalıçapkını)
Ceryle rudis (Linnaeus, 1758) (Alaca Yalıçapkını)

40. Familya : MEROPIDAE (ARIKUŞUGİLLER)

Merops persicius (Yeşil Arıkuşu)
Merops supercillosus (Pallas, 1773) (Arıkuşu)
Merops apiaster (Linnaeus, 1758) (Arıkuşu)

41. Familya : CORACIIDAE (KUZGUNGİLLER)

Coracias garrulus (Linnaeus, 1758) (Gökkuzgun)
Coracias benghalensis (Linnaeus, 1758) (Hint gökkuzgunu)

42. Familya : UPUPIDAE (ÇAVUŞKUŞUGİLLER)


Upupa epops (Linnaeus, 1758) (İbibik, Hüthüt)

TAKIM : PICIFORMES (AĞAÇKAKANLAR)


43. Familya : PICIDAE (AĞAÇKAKANGİLLER)

Jnnx torquilla (Linnaeus, 1758) (Boyun Çeviren)
Picus canus (Gmelin, 1788) (Küçük Yeşil Ağaçkakan)
Picus viridis (Linnaeus, 1758) (Yeşil Ağaçkakan)
Dyrocopus martius (Linnaeus, 1758) (Kara Ağaçkakan)
Dendrocopos major (Linnaeus, 1758) (Orman Alaca Ağaçkakanı)
Dendrocopos syriacus (Hemprich, ve Ehrenberg, 1833) (Alaca Ağaçkakan)
Dendrocopos medius (Linnaeus, 1758) (Ortanca Ağaçkakan)
Dendrocopos leucotos (Bechstein, 1803) (Aksırtlı Ağaçkakan)
Dendrocopos minor (Linnaeus, 1758) (Küçük Ağaçkakan)

TAKIM : PASSERIFORMES (ÖTÜCÜKUŞLAR)

44. Familya : ALAUDIDAE (TARLAKUŞUGİLLER)


Ammomanes deserti (Linhtenstein, 1803) (Çöl Toygarı)
Melanocorypha calandra (Linnaeus, 1758) (Boğmaklı Toygar)
Melanocorypha bimaculata (Menetriies, 1832) (Küçük Boğmaklı Toygar)
Melanocorypha leucoptera (Pallas, 1811) (Akkanatlı Toygar)
Melanocorypha yeltoniensis (Forster, 1768) (Kara Toygar)
Calandrella brachydactyla (Leisler, 1814) (Bozkır Toygarı)
Calandrella rufescens (Vieillot, 1820) (Çorak Toygarı)
Caladrella cheleensis (Asya Kısaparmaklı Toygarı)
Galerida cristata (Linnaeus, 1758) (Tepeli Toygar)
Lullula arborea (Linnaeus, 1758) (Orman Toygarı)
Alauda arvensis (Linnaeus, 1758) (Tarlakuşu)
Eremophila alpestris (Linnaeus, 1758) (Kulaklı Toygar)

45. Familya : HIRUNDINIDAE (KIRLANGIÇGİLLER)


Riparia riparia (Linnaeus, 1758) (Kum Kırlagıcı)
Hirundo rupestris (Scopoli, 1769) (Kaya Kırlangıcı)
Hirundo rustica (Kır Kırlangıcı)
Hırundo daurica (Linnaeus, 1758) (Kızıl Kırlangıç)
Delichon urbica (Linnaeus, 1758) (Ev Kırlangıcı)

46. Familya : MOTACILLIDAE (KUYRUKSALLAYANGİLLER)


Anthus novaeseelandiae (Mahmuzlu İncirkuşu)
Anthus campestris (Linnaeus, 1758) (Kır İncirkuşu)
Anthus trivialis (Linnaeus, 1758) (Linnaeus, 1758)
Anthus pratensis (Linnaeus, 1758) (Linnaeus, 1758)
Anthus hodgsoni (Richmond, 1907) (Yeşilsırtlı İncirkuşu)
Anthus cervinus (Pallas, 1811) (Kızıl Gerdanlı İncirkuşu)
Anthus spinoletta (Linnaeus, 1758) (Dağ İncirkuşu Habitat)
Motacilla flava (Linnaeus, 1758) (Sarı Kuyruksallayan)
Motacilla citreola (Pallas, 1776) (Sarıbaşlı Kuyruksallayan)
Motacilla cinerea (Tunstall, 1771) (Dağ Kuyruksallayanı)
Motacilla alba (Linnaeus, 1758) (Ak Kuyruksallayan)

47. Familya : PYCNONOTIDAE (GRİ BÜLBÜLGİLLER)

Pycnonotus xanthopygos (Arap Bülbülü)

48. Familya : BOMBYCILLIDAE (İPEKKUYRUKLULAR)

Bombycılla garrulus (Linnaeus, 1758) (İpekkuyruk)
Hypocolius ampelinus (Tırtılyiyen)

49. Familya : CINCLIDAE (SU KARATAVUKLARI)

Cınclus cınclus (Linnaeus, 1758) (Derekuşu)

50. Familya : TROGLODYTIDAE (ÇİTKUŞLARI)


Trglodytes troglodytes (Linnaeus, 1758) (Çitkuşu)

51. Familya : PRUNELLIDAE (BOZBOĞAZGİLLER)


Prunella modularis (Linnaeus, 1758) (Dağ Bülbülü)
Prunella ocularis (Radde, 1884) (Sürmeli Dağbülbülü)
Prunella collaris (Scopoli, 1769) (Büyük Dağbülbülü)

52. Familya : TURDIDAE (ARDIÇKUŞUGİLLER)


Cercotrichas galactotes (Temminck, 1820) (Çalı Bülbülü)
Erithacus rubecula (Linnaeus, 1758) (Kızılgerdan)
Luscinia luscinia (Linnaeus, 1758) (Benekli Bülbül)
Luscinia megarhynchos (Brehm, 1831) (Bülbül)
Luscinia svecica (Linnaeus, 1758) (Buğdaycıl)
Irania gutturalis (Guerin - Meneville, 1843) (Taş Bülbülü)
Phoenicurus ochruros (Gmelin, 1789) (Kara Kızılkuyruk)
Phoenicurus phoenicurus (Linnaeus, 1758) (Kızılkuyruk)
Saxicola rubertra (Linnaeus, 1758) (Çayır Taşkuşu)
Saxicola torquata (Linnaeus, 1758) (Taşkuşu)
Oenanthe isabellina (Temminck, 1829) (Bozkuyrukkakan)
Oenanthe oenanthe (Linnaeus, 1758) (Kuyrukkakan)
Oenanthe pleschenka (Lepechin, 1770) (Alaca Kuyrukkakan)
Oenanthe hispanica (Linnaeus, 1758) (Karakulaklı Kuyrukkakan)
Oenanthe deserti (Çöl Kuyrukkakanı)
Oenanthe finschii (Heuglin, 1869) (Aksırtlı Kuyrukkakan)
Oenanthe xanthoprymna (Hemprich ve Ehremberg, 1833) (Kızılca Kuyrukkakan)
Oenanthe lugens (Lichtenstein, 1823) (Karasırtlı Kuyrukkakan)
Oenanthe leucophyga (C.L. Brehm, 1831) (Aktepeli Kara Kuyrukkakan)
Monticola saxatilis (Linnaeus, 1758) (Taşkızılı)
Monticola solitarius (Linnaeus, 1758) (Gökardıç)
Turdus torquatus (Linnaeus, 1758) (Boğmaklı Ardıç)
Turdus merula (Linnaeus, 1758) (Karatavuk)
Turdus pilaris (Tarla Ardıcı)
Turdus philomelos (C.L. Brehm, 1831) (Öter Ardıç)
Turdus iliacus (Linnaeus, 1758) (Kızıl Ardıç)
Turdus viscivorus (Linnaeus, 1758) (Ökse Ardıcı)

53. Familya : SYLVIDAE (ÖTLEĞENGİLLER)


Cettia cetti (Temmick, 1820) (Kamış Bülbülü)
Cisticola juncidis (Rafinesque, 1810) (Yelpaze Kuyruk)
Prinia gracilis (Lichtenstein, 1823) (Dikkuyruklu Ötleğen)
Locustella naevia (Boddaert, 1783) (Çekirge Kamışçını)
Locustella fluviatilis (Wolf, 1810) (Ağaç Kamışçını)
Locustella luscinioides (Savi, 1824) (Bataklık Kamışçını)
Accephalus melanopagon (Temmick, 1823) (Bıyıklı Kamışçın)
Acrocephalus paludicola (Vieillot, 1817) (Sarı Kamışçın)
Acrocephalus schenobaenus (Linnaeus, 1758) (Kındıra Kamışçını)
Acrocephalus agricola (Jerdon, 1845) (Doğu Kamışçını)
Acrocephalus dumetorum (Blyth, 1849) (Kuzey Kamışçını)
Acrocephalus palustris (Bechstein, 1798) (Çalı Kamışçını)
Acrocephalus scirpaceus (Hermann, 1804) (Sazbülbülü)
Acrocephalus arundinaceus (Linnaeus, 1758) (Büyük Kamışçın)
Hippolais pallida (Hembrich ve Ehrenberg, 1833) (Ak Mukallit)
Hippolais caligata (Lichtenstein, 1823) (Küçük Mukallit)
Hippolais languida (Hembrich ve Ehrenberg, 1833) (Dağ Mukallidi)
Hippolais olivetorum (Strickland, 1837) (Büyük Mukallit)
Hippolais icterina (Vieillot, 1817) (Sarı Mukallit)
Hippolais polyglotta (Vieillot, 1817) (Kısakanatlı Sarı Mukallit)
Sylvia cantillans (Pallas, 1764) (Bıyıklı Ötleğen)
Sylvia mystacea (Menetries, 1832) (Pembe Göğüslü Ötleğen)
Sylvia melanocaphala (Gmelin, 1789) (Maskeli Ötleğen)
Sylvia melanothrax Tristram, 1872 (Pullu Ötleğen, Kıbrıs Ötleğeni)
Sylvia rueppelli (Temminck, 1823) (Kara Boğazlı Ötleğen)
Sylvia nana (Hembrich ve Ehrenberg, 1833) (Çöl Ötleğeni)
Sylvia hortensis (Gmelin, 1788) (Akdeniz Gözlü Ötleğen)
Sylvia nisoria (Bechstein, 1795) (Cizgili Ötleğen)
Sylvia curruca (Linnaeus, 1758) (Küçük Akdeniz Gerdanlı Ötleğen)
Sylvia communis (Latham, 1787) (Akdeniz Gerdanlı Ötleğen)
Sylvia borin (Boddaert, 1783) (Boz Ötleğen)
Sylvia atricapilla (Linnaeus, 1758) (Kara Başlı Ötleğen)
Phylloscopus trochiloides (Sundevall, 1837) (Yeşil Çıvgın)
Phylloscopus inornatus (Blyth, 1842) (Sarı Kaşlı Çıvgın)
Phylloscopus humei
Phylloscopus orientalis
Phylloscopus sibilatrix (Bechstein, 1793) (Orman Çıvgını)
Phylloscopus lorenzii
Phylloscopus collybita (Çıvgın)
Phylloscopus trochilus (Söğütbülbülü)
Regulus regulus (Linnaeus, 1758) (Çalıkuşu)
Regulus ignicapillus (Temminck, 1820) (Sürmeli Çalıkuşu)

54. Familya : MUSCICAPIDAE (SİNEKKAPANGİLLER)


Muscicapa striata (Pallas, 1764) (Benekli Sinekkapan)
Ficedula parva (Bechstein, 1794) (Küçük Sinekkapan)
Ficedula semitorquata (Hombron, 1885) (Alaca Sinekkapan)
Ficedula albicollis (Temmink, 1815) (Halkalı Sinekkapan, Kolyeli Sinekkapan)
Ficedula hypoleuca (Pallas, 1764) (Kara Sinekkapan)

55. Familya : TİMALIIDAE (BIYIKLI BAŞTANKARALAR)


Panurus biarmicus (Linnaeus, 1758) (Bıyıklı Baştankara)

56. Familya : AEGITHALIDAE (UZUN KUYRUKLU BAŞTANKARALAR)


Aegithalos caudatus (Linnaeus, 1758) (Uzun Kuyruklu Baştankara)

57. Familya : PARIDAE (BAŞTANKARAGİLLER)

Parus palusturis (Linnaeus, 1758) (Kayın Baştankarası)
Parus lugubris (Temminck, 1820) (Akyanaklı Baştankara)
Parus ater (Linnaeus, 1758) (Çam Baştankarası)
Parus caeruleus (Linnaeus, 1758) (Mavi Baştankara)
Parus major (Linnaeus, 1758) (Büyük Baştankara)

58. Familya : SITTIDAE (SIVACIKUŞUGİLLER)


Sitta krueperi (Küçük Sıvacıkuşu)
Sitta europea (Linnaeus, 1758) (Sıvacıkuşu)
Sitta tephronata (Büyük Kaya Sıvacıkuşu)
Sitta neumayer (Kaya Sıvacıkuşu)

59. Familya : TICHODRAMADIDAE (DUVAR TIRMAŞIKLARI)

Tichodrama muraia (Linnaeus, 1758) (Duvar Tırmaşık Kuşu)

60. Familya : CERTHIIDAE (AĞAÇ TIRMAŞIKLARI)


Certhia brachydactyla (Brehm, 1820) (Bahçe Tırmaşıkkuşu)
Certhia familiaris (Linnaeus, 1758) (Orman Tımaşıkkuşu)

61. Familya : REMIZIDAE (ÇULHA KUŞLARI)


Remiz pendulinus (Linnaeus, 1758) (Çulhakuşu)

62. Familya : ORIOLIDAE (SARIASMAGİLLER)

Oriolus oriolus (Linnaeus, 1758) (Sarıasma)

63. Familya : LANIIDAE (ÖRÜMCEKKUŞUGİLLER, ÇEKİRGEKUŞUGİLLER)

Lanius ısabellinus (Ehrenberg, 1833) (Kızılkuyruklu Örümcekkuşu)
Lanius collurio (Linnaeus, 1758) (Kızılsırtlı Örümcekkuşu)
Lanius schach (Linnaeus, 1758) (Uzunkuyruklu Örümcekkuşu)
Lanius minor (Gmelin, 1788) (Karaalınlı Örümcekkuşu)
Lanius excubitor (Linnaeus, 1758) (Büyük Örümcekkuşu)
Lanius senator (Linnaeus, 1758) (Kızlbaşlı Örümcekkuşu)
Lanius nubicus (Lichtenstein, 1823) (Alaca Örümcekkuşu)

64. Familya : CORVIDAE (KARGAGİLLER, KUZGUNGİLLER)


Garrulus glandarius (Alakarga)
Pica pica (Linnaeus, 1758) (Saksağan)
Nucifraga caryocatactes (Linnaeus, 1758) (Köknar Kargası)
Pyrrhocorax graculus (Linnaeus, 1758) (Sarıgagalı Dağkargası)
Pyrrhocorax pyrrhocorax (Linnaeus, 1758) (Kızılgagalı Dağkargası)
Corvus monedula (Linnaeus, 1758) (Küçük Karga)
Corvus frugilegus (Linnaeus, 1758) (Ekin Kargası)
Corvus corone (Linnaeus, 1758) (Leş Kargası)
Corvus ruficollis (Lesson, 1833) (Çöl Kuzgunu)
Corvus corax (Linnaeus, 1758) (Kuzgun)

65. Familya : STURNIDAE (SIĞIRCIKGİLLER)

Sturnus vulgaris (Linnaeus, 1758) (Sığırcık)
Sturnus roseus (Linnaeus, 1758) (Ala Sığırcık)
Acridotheres tristis (Mayna)

66. Familya : PASSERIDAE (SERÇEGİLLER)


Passer domesticus (Linnaeus, 1758) (Serçe)
Passer hispaniolensis (Temmick, 1820) (Söğüt Serçesi)
Passer moabiticus (Tristram, 1864) (Küçük Serçe)
Passer montanus (Ağaç Serçesi)
Carpospiza brachydactyla (Çöl Serçesi)
Petronia xanthocollis (Burton, 1838) (Sarıboğazlı Serçe)
Petronia petronia (Linnaeus, 1758) (Kaya Serçesi)
Montifringilla nivalis (Linnaeus, 1758) (Kar Serçesi)

67. Familya : FRINGILLIDAE (İSPİNOZGİLLER)


Fringilla coelebs (Linnaeus, 1758) (İspinoz)
Fringilla montifringilla (Linnaeus, 1758) (Dağ İspinozu)
Serinus pusillus (Pallas, 1811) (Kara İskete)
Serinus serinus (Linnaeus, 1758) (Küçük İskete)
Serinus citrinella (Alp İsketesi)
Carduelis chloris (Linnaeus, 1758) (Florya)
Carduelis carduelis (Linnaeus, 1758) (Saka)
Carduelis spinus (Linnaeus, 1758) (Karabaşlı İskete)
Carduelis cannabina (Linnaeus, 1758) (Ketenkuşu)
Carduelis flavirostris (Linnaeus, 1758) (Sarıgagalı Ketenkuşu)
Carduelis flammea (Linnaeus, 1758) (Kuzey Ketenkuşu)
Loxia curvirostra (Linnaeus, 1758) (Çaprazgaga)
Rhodopechys sanguinea (Gould, 1838) (Alamecek)
Rhodospiza obsoleta (Lichtenstein, 1823) (Boz Alamecek)
Bucanetes mongolicus (Lichtenstein, 1823) (Doğu Alameceği)
Bucanetes githagineus (Lichtenstein, 1823) (Küçük Alamecek)
Carpodacus erythrinus (Pallas, 1770) (Çütre)
Carpodacus rubicilla (Guldenstandt, 1777) (Büyük Çütre)
Pyrrhula pyrrhula (Linnaeus, 1758) (Şakrakkuşu)
Coccothraustes coccothraustes (Linnaeus, 1758) (Kocabaş)

68. Familya : EMBERIZIDAE (KİRAZKUŞUGİLLER)


Plectrophenax nivalis (Linnaeus, 1758) (Alaca Kirazkuşu)
Emberiza leucocephalos (Gmelin, 1771) (Akbaşlı Kirazkuşu)
Emberiza citrinella (Linnaeus, 1758) (Sarı Kirazkuşu)
Emberiza cirlus (Linnaeus, 1758) (Bahçe Kirazkuşu)
Emberiza cia (Linnaeus, 1758) (Kaya Kirazkuşu)
Emberiza striolata (Lichtenstein, 1823) (Gribaşlı Kirazkuşu)
Emberiza cineracea (C.L. Brehm, 1855) (Boz Kirazkuşu)
Emberiza hortulana (Linnaeus, 1758) (Kirazkuşu)
Emberiza buchanani (Blyth, 1844) (Doğu Kirazkuşu)
Emberiza caesia (Cretzschmar, 1828) (Kızıl Kirazkuşu)
Emberiza rustica (Pallas, 1776) (Akkaşlı Kirazkuşu)
Emberiza pusilla (Pallas, 1776) (Küçük Kirazkuşu)
Emberiza schoeniclus (Linnaeus, 1758) (Bataklık Kirazkuşu)
Emberiza bruniceps (Brant, 1841) (Kızılbaşlı Kirazkuşu)
Emberiza melanocephala (Scopoli, 1769) (Karabaşlı Kirazkuşu)
Miliara calandra (Linnaeus, 1758) (Tarla Kirazkuşu)

Devamını Oku
Kuşlar

Kuşlar, Kuşlar hakkında detaylı bilgilendirme sayfasıdır. Kuşlar'ın yaşamları, Kuşlar'ın özellikleri hakkında bilgi, Türkiyede yaşayan kuş türlerini sayfamızda bulabilirsiniz.

Reklam Alanı

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Bu Blog'da Ara

Popüler Yayınlar